Den Offline

Jako správce sítě na základní škole, kde máme přes 160 počítačů v několika budovách se docela naběhám. Při těchto zdravotních procházkách po škole se nedá nevšimnout klidu a ticha ve třídách ve chvíli, kdy by měla zuřit přestávka. Skloněné hlavy a bledé světlo na tvářích našich dětí jasně říká, že jsou ve virtuálním světě…..

Přestože jsem fanda do technologií a je to můj denní chlebíček, děsně mě to štve. Nějak nás ty vymoženosti pohltily. Jsme závisláci nejtvrdšího kalibru. S kolegou Fišerem proto jednou za rok vyšvihneme na našich školách Den Offline. Doma necháme vypnuté mobily, ve škole vypneme servery, internet a wifi. Po škole pobíhají děti s oběžníkem, zapisuje se do papírové třídnice a jediná vymoženost je stolní telefon. To si teprve uvědomíme jak hrozně moc potřebujeme ty googly, mobily a další chytré věci.

Loňský rok jsme uspořádali nultý ročník Dne Offline a náramně se to vyvedlo. Hodina informatiky na psacích strojích, vytvoření malého muzea (kopírák či telefon s vytáčením byly technologie z jiného vesmíru), offline aktivity…. škola se vrátila o 25 let zpět. My starší jsme se zasnili, promítali diapozitivy a snažili se zprovoznit KP8. Děti si rvaly vlasy, protože neměli po ruce dotykáč a bály se večera, kdy budou usínat bez tabletu v ruce. Stránky školy nahradil  nápis Den Offline.

Nápad měl velký úspěch. Schovávám si hromadu emailů od rodičů. Děkovných emailů. K mému překvapení mě rodiče nabádali, aby takových dnů bylo víc. V některých rodinách vzali Den Offline doslova a jediná používaná technika byla lednice a mikrovlna (jedna maminka se mi za to v dopise omlouvala….) V akci s námi jela celá škola. Ředitelna, hospodářka, učitelé i děti.Samozřejmě bylo dost žáků, ale i učitelů co akci bojkotovalo. Představa, že budou celý den (od půlnoci do půlnoci) bez mobilního telefonu, byla pro některé nepřekonatelná překážka.

Všichni, co dokázali být 24hodin bez mobilního telefonu, dodali potvrzení, ve kterém se rodiče dušovali jak jejich ratolest opravdu nesáhla na telefon, tablet či počítač, slavnostně dostali odznak Den Offline 2015 a certifikát. Z 550 žáků a učitelů to dokázalo 180 drsňáků.

Celou akci si pořádáme sami, nemáme žádného sponzora a není financovaná z EU 🙂 Pokud by se chtěl někdo přidat, nabízím zcela nezištně know-how. Grafiku, dopis rodičům, nápady… Je celkem jedno, kdy si takový den střihnete. Trutnov do toho jde 5.2.2016!

Zcela určitě budeme “offlajnovat” na mé škole ZŠ Mládežnická Trutnov a škole kolegy Fišera ZŠ Komeského Trutnov. Podle posledních zpráv by se mohly zapojit další školy v Trutnově.
Pro ochutnávku se může vášnivý čtenář tohoto článku podívat fotogalerii z loňského dne.

www.offlineday.eu

 

 

Kopie souboru Den_Off_Line_2016

P.S. Offline život se mi tak zalíbil, že jsme doma vyhlásili neděle offline. Sice jen bez televize a počítače, ale i tak je to super. Mé drahé dcery se na neděli ohromě těší. Vůbec jsem nečekal, že máme doma tolik deskových a karetních her 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *